Friday, June 29, 2007

Kodanik

Poiss on nüüd aus kodanik. Saime ka kruusi ja pudrukausi. Võibolla kutsutakse ka Edgari vastuvõtule. Või ka mitte. Uksel oli kiri, et kes tahavad Etsi juurde, peavad regamise käigus teada andma. Aga ma ei saanud aru, et millest teada anda - kas sellest, et tahame või ei taha? Põnev igatahes.

Edit: Peale väikest järgimõtlemist sai natuke turvalisem versioon pandud :)



7 comments:

Riina said...

ooo.. isikukoodi alguses on 5..
Kui enne oli meesisikutel 3 ja naisisikutel 4, siis huvitav kas ka praegu sündivad tüdrukud saavad juba 6-ga algavaid iskukoode? Huvitav, kas see on seepärast, et on olemas reaalselt meil inimesed, kes on sündinud nii 1907 kui 2007..

Ja huvitav, miks nad alustasid 3st ja 4st? Miks ei ole 1 ja 2ga isikukoode? (et vältida võrdõiguslikkuse eest võitlejate proteste selles osas, kes oleks siis esimene ja kes teine?)

tank said...

1 ja 2 on mehed ja naised, kes sündinud 19. sajandil, s.t. 1800...

ma ei tea mitu üle 107-aastast eestis praegu järgi on, aga kui isikukoodid loodi, siis oli neid veel omajagu.

Taavi said...

Lisaks on võibolla aeg-ajalt vaja ühelselt määratleda praeguseks juba surnud isikuid, milleks erineva algusega isikukoodid sobivad ju hästi. Minu meelest oli see teema veel, et statistilistes uuringutes kodeeritakse inimese sugu: 1-mehed, 2-naised. Mis on kenasti vastavuses selle 19. sajandil kasutusele võetud isikukoodi algusega.
ID-kaarti ei anta veel?

Ave said...

Huvitav, kes see ahv mehed esimeseks pani. Ilmselt see mõni mees oli.

Taavi said...

Nooo - esimene inimene oli ju mees. Eks Adamast hakatigi lugema. Teine tuli juhuslikult naine.

Riina said...

Kusagil mingi dokumentaal üritas selgitada, kuidas algselt näiteks kõik looted on naissoost (sellest ka see, et meestel on neile täiesti ebavajalikud rinnanibud jne) ja siis mingi hetk põhimõtteliselt läheb meeste puhul midagi teistmoodi ja arenevad mehed. Muteerunud naised ühesõnaga...;)

Kahjuks on bioloogia-alased teadmised liiga nõrgad, et seda siiski väga tõepähe võtta. Aga ilus selgitus ikkagi, mille kohaselt ikkagi meie olime enne, igas mõttes :)

Rääkimata, et kui evolutsiooniliselt mõelda, siis algselt olid mingid pisikesed organismid, mis pooldusid ja ei vajanud üldse endale kõrvale mingit teist organismi, et paljuneda. Ehk siis naised said ise hakkama. Mingi hetk tegi loodus aga asja keerulisemaks ja mõtles mehed välja..

Aga tulemus on vähemalt väärt seda vaeva. (Tervitades siinkohal selle postituse peategelast Rasmust!)

Tanel said...

Ma siin alustasin lugemist, jõudsin tanki kommentaarini ja mõtlesin et kaua läheb ennem kui keegi kisa tõstab...

Palju ei pidanud kerima :D