Friday, February 5, 2010

Don't Panic

Juhilubade saamise eeldus on lisaks eksamite pähetuupimisele Ka üldine võimekus. Intellektuaalne näiteks. Elementaarne mõttetegevuse jada, mida peaks toetama loogika. Muidu on jama lugu, kui 2 tonni metalli ja plastikut liigub kiirusel 100 km/h aga juht on selline, et tuled põlevad, aga kodus ei ole kahjuks kedagi.

Nüüd on siis ülemaailmne paanika, millekõrval seagripp on nohu ja tuumarelvad on ilutulestik - uuematel Toyotadel on gaasipedaali süsteem natukene kehvasti tehtud ja see põhjustab paari väiksema riigi jagu rahva piinarikast surma. Ja kusjuures varsti põhjustabki, kui ülemaailmne kampaania Toyota pankrotti ajab.

Mis keiss siis on? Toyotal on insernerid natuke käkkinud ja eksisteerib väike võimalus, et gaasijala tõstmisel ei tõuse gaasipedaal hästi üles. Olgu. see on tõesti loll olukord ja Toyota kutsub tagasi ligi 4 miljonit autot, millel teeninduses see viga parandatakse. Mina isiklikult, kui mul oleks Toyota, istuks sama rahuliku meelega rooli, kui ma seda tegin eile ja üleeile. Sest samaväärne on võimalus, et näiteks 15 aastat vanal autol murdub ära piduripedaal, või ütleb üles roolisüsteem. Ühesõnaga, sa jääd roolisolles kõrvalvaatajaks.

Natuke fakte ka.

Toyota puhul on aga see, et kui sul gaas ei tule maha, siis on sul veel selline luksusvidin nagu pidur. Proovige vajutada põhja pidur ja siis gaas. Kas auto liigub? Mitte eriti, korralike pidurite korral ei tohiks üldse liikuda vaid sureb välja. Siis on veel võti, mis jätab auto seisma (ärge süütelukust välja tõmmake :) muidu lukustub rool). Ja manuaalkastiga autodel on ka sidur, mille abil saab käikudega pidurdada... Ühesõnaga, kui see õnnelik, kelle gaasipedaal peaks tõrkuma, viskab seepeale käed silmadele ja hakkab issameiet lugema, ei peaks nagunii kaua liikluses vastu. USAs oli ka keiss, kus inimene helistas 911 ja kurtis muret, et gaas on peal. Sul on aega helistada, aga pidurdada ei saa?

Aga nüüd on asi aetud niikaugele, et Euroopa Liidu tasandil ütlevad kõrged juhid, et ärge sõitke Toyotaga, USA's tehakse kampaaniaid, et ostke USA autosid, need ei tõrgu... Geniaalne. Tagasikutsumisi on enamustel automarkidel olnud. Aga lõpuks tabas keegi ära kuidas üks maailma suurim autofirma sellega põhja lasta. Või vähemalt seda proovida. Nii kõrgel tasandil käivad asjad ikka ägedalt.

No comments: